27.1.2017

Hei, olen Marika SATSHP:n psykiatrian rekrytoija

Virallinen tehtävänimekkeeni on rekrytoija. Rekrytoija-nimeke ei kuitenkaan kuvaa työtäni kovin kattavasti. Se kertoo vain siitä osasta työtäni, joka liittyy rekrytointiin. Siksi ajattelin, että on ehkä paikallaan avata sitä, mitä täällä Satakunnan sairaanhoitopiirin psykiatrialla oikein teen.

Vastuullani on nimekkeeni mukaisesti rekrytointi, kuitenkin vastaan ammattiryhmänä ainoastaan lääkäreiden rekrytoinnista, tarkalleen ottaen psykiatrialla työskentelevistä lääkäreistä. Jos olisin yksityisellä sektorilla töissä, tämä osa työtäni olisi varmaankin yhteyspäällikön työtä: kontaktoin lääkäreitä, ideoin ja järjestelen tilaisuuksia, käyn erilaisissa tapahtumissa mm. lääkäripäivillä ja markkinoin Satakunnan psykiatriaa lääkäreille työpaikkana. Taustastani johtuen (koulutukseltani olen äidinkielen opettaja) teen erilaisia kirjallisia markkinointimateriaaleja ja kirjoitan tiedotteita.

Tehtävänihän on ns. myydä työ ja työyhteisömme lääkäreille. Myyjän on mielestäni tärkeä tuntea tuotteensa hyvin. On osattava esimerkiksi kertoa työstä osastoilla ja poliklinikoilla, erikoisalojemme (lastenpsykiatria, nuorisopsykiatria ja aikuispsykiatria) eroista ja erityispiirteistä. Lisäksi pitäisi osata arvioida, kuka potentiaalisista lääkäreistä voisi sopia työskentelemään mihinkin yksikköön. Yksiköiden potilaat ja sen mukaan toimintatavat eroavat toisistaan.

Arvioisin että tämä suoraan rekrytointiin liittyvä työ vie 40 % työajastani. Se suurempi osa olisi varmaan hr-asiantuntijan työtä, jos vertaus taas käytetään yksityispuolen nimekkeitä. Olen mukana neuvottelemassa työsopimuksen ehdoista sekä työsopimuksen tekemisessä. Valmistelen uuden lääkärin tulon taloon. Varmistan että uudella lääkärillä on aloittaessaan tarvittavat tunnukset ja avaimet. Selvitän myös mahdolliset koulutustarpeet uuteen työpaikkaan siirryttäessä. Olen ottamassa uutta lääkäriä vastaan hänen ensimmäisenä työpäivänään ja otan vastuuta tietyin osin hänen perehdyttämisestään: Kerron talon tavoista, kokouksista, koulutuksista yms.

Uuden lääkärin saaminen taloon on aina pitkän työn tulos. Siksi panostan erityisesti siihen, että ne lääkärit jotka ovat talossa, viihtyisivät meillä ja työsuhteet olisivat mahdollisimman pitkiä. Tavoitteenani että tunnen hyvin kaikki meillä työskentelevät lääkärit sekä heidän työnsä. Siksi pyrin olemaan mukana lääkäriemme työpäivissä niin paljon kuin mahdollista. Ajattelen että mitä paremmin tunnen meillä työskentelevät lääkärit, sen paremmin osaan ja pystyn auttamaan heitä työssään täällä meillä psykiatrialla. Työ psykiatrian lääkärinä on palkitsevaa mutta joskus myös haasteellista. Monesti se riittää, kun on joku helposti saatavilla, kun tarvitsee kuuntelijaa. Jokaisella on joskus vaikeita hetkiä työssään. Tästä syystä minun on osattava ymmärtää sitä työtä, mitä lääkärit psykiatrialla tekevät.

Pidän hyvin tärkeänä, että etenkin uudella lääkärillä on matalan kynnyksen paikka eli joku, jolta kysyä ihan mitä tahansa työhön liittyvää. Kaikkeen en aina tiedä vastausta, mutta tiedän ainakin keneltä kysyä, mikäli en itse osaa vastata. Lääkärillä on oltava mahdollista jutella asioista, jotka hänen mieltään askarruttavat. Aina ei ole mahdollista päästä esimiehen pakeille eivätkä jotkut asiat edes sitä vaadi. Joskus riittää, kun saa jutella jonkun työyhteisön jäsenen kanssa. Ajattelenkin että tehtäväni on ehkäistä ongelmien syntyminen. Toisin sanoen olen onnistunut jos ei tule sellaista asiaa, joka vaatii selvittelyjä esimiehen tai muun henkilökunnan kanssa.

Pyrin auttamaan konkreettisesti meille tulevia lääkäreitä hyvin monenlaisissa asioissa: Olen auttanut asumisjärjestelyissä, puolison työpaikan etsinnässä, päiväkoti- ja kouluasioissa. Myös lääkärien lupa-asioiden hoitaminen on minulle tuttua. Tarvittaessa autan Vrk-kortin hankinnassa, ainakin voin yleensä nopeuttaa sen saamista.


Ajattelen että työni on hyvin monipuolista ja päivät hyvin erilaisia. Viihdyn työssäni ja työyhteisössämme erinomaisesti. Pääasiassa työyhteisöni muodostuu lääkäreistämme, jotka mielestäni ovat huippumukavaa porukkaa. Arvostan heidän työtään suuresti. Lääkärimme tekevät todella tärkeää työtä. Televisiosarjoissa sankarilääkärit työskentelevät ensihoidossa ja leikkaussaleissa. Minä ajattelen, että sankarilääkärit työskentelevät psykiatrialla. He tuovat päivittäin helpotusta inhimilliseen kärsimykseen, pelastavat työuria ja ehkäisevät syrjäytymistä. Jokainen meistä tietää, että jo yhden työelämästä syrjäytyneen kustannukse meille veronmaksajille lasketaan usein sadoissa tuhansissa euroissa.

Vapaa-aikani menee hevosten ja ratsastamisen merkeissä. Lajini on kouluratsastus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti